fredag 29 april 2011

Om 1800-talsmänniskan skulle komma på besök...

Ofta roar jag mig med att fundera på hur det skulle vara att ryckas upp från nutiden och plötsligt landa i ett helt annat århundrade. Men om vi istället försöker föreställa oss vad en 1800-talsmänniska skulle bli mest chockad över om han plötslig damp ner i Sverige, 29 april 2011. Säkert en massa saker. Men jag inbillar mig att den största chocken kanske skulle vara det enorma, för att inte säga outömliga, informationsflöde som ständigt är tillgängligt, vare sig man vill eller inte.

Kanske skulle det faktum att man läser nyheterna på en skärm inte vara alltför spektakulärt. Jag menar, på 70-talet trodde man väl att vi skulle ha "rullande trottoarer" år 2000. Men han skulle antagligen bli förbluffad över att man bara två minuter efter att Prins William sagt ja till sin Kate i Westminister Abbey, på samma skärm som han nyss läste om oroligheterna i Syrien också kan bläddra mellan otaliga bilder på de lyckliga tu. Men inte nog med det, med ett enkelt knapptryck kan han också kommentera bilderna och läsa andra människors åsikter. Någon är sur på all den uppmärksamhet som bröllopet får i tidningen, en annan prisar den vackra spetsklänningen och en tredje länkar till sin anti-rojalistiska blogg. Turen går vidare och inom loppet av en kvart har vår vän från 1800-talet hunnit läsa debattinlägg om monarkins vara eller icke vara, ta del av Ebba von Sydovs djupgående analys av brudklänningen och dessutom skuggat igenom hela gästlistan till det kungliga bröllopet för att se om någon efterlevande släkting eventuellt var bjuden. Så mycket information på så kort tid - välkommen till 2011.

Eftersom journalister och traditionell "gammelmedia" tidigare haft ensamrätt på publicerad information, åsikter och kommentarer så innebär nya sociala medier givetvis en förändring för journalistrollen och media i stort. Förändringar är som så ofta både positiva och negativa och jag anser att det i detta fall finns stora fördelar, men också många mörka baksidor. Den fria pressen är något oerhört viktigt och nästan vackert. I boken "The Elemenst of Journalism" ges i det allra första kapitlet "What is journalism for" ett exempel på just detta. I ett land där yttrande- och tryckfrihet länge saknats ger den fria pressen äntligen en röst åt tankar som ingen vågat yttra. Den ger tröst, samhörighet och legitimerar fler åsikter än en enda.

Fördelen är väl just det, yttradefrihet, demokrati och att alla kan göra sin röst hörd. "The elements of journalism" fastslåt nio punkter som ska känneteckna god journalistik och en av de punkterna är just "Journalism as apublic forum" - alltså journalistik som ett offentligt forum. I boken talar de om bloggar och twitter etc. som medborgarjournalistik där till och med journalistik och konversation kan blandas. Genom twitter, facebook och bloggar har alla en chans att inte bara uttrycka sin åsikt, utan också publicera den och sprida den. Men mer än så, alla får också möjlighet att bilda sig en åsikt genom att jämföra olika källor för information. Forskning har visat på att "gammelmedia" fortfarande är den plattform där nyheten publiceras för första gången och att bloggosfären sedan tar den vidare och diskuterar den. Så ett kännetecken på god journalistik är just detta, att den representerar ett forum där alla får tycka och tänka, kritisera och nyansera. MEN boken framhåller också att detta forum för offentlig debatt måste vila på samma principer som en god hederlig journalistik. "For a forum without regard for facts fails to inform. A debate steeped in prejudice ans supposition only inflames". Och med dem orden satte de väl huvudet på spiken.

För det är här nackdelarna med sociala media kommer in. Allt detta lösa tyckande, fördomsfulla kommentarer, anonyma påhopp, en flod av åsikter som ingen tvingas stå för eller förklara. Misstänkta brottslingar hängs ut på facebook, flashback och twitter innan några bevis är fastställda. Och man kan ju funderar över vad som är värst, att hängas ut med namn och bild på internet eller sitta i stocken framför kyrkan som på medeltiden? "Journalism's first obligation is to the truth" fastslår boken och bara där faller hälften av allt som skrivs på bloggar och i kommentarsfält. Och kanske är det just det som kommer att bli "gammelmedias" räddning. Förtroendet. Jag känner i alla fall, och tror många håller med mig, fortfarande ett stort förtroende för de stora dagstidingarna. Jag tror att jag fortfarande kommer att lita allra mest till det innehållet och också vända mig dit om jag vill ha en genomarbetad analys av samtiden. Men jag tror också att jag kommer att fortsätta vända mig till bloggvärlden för att bilda mig en bredare uppfattning och på egen hand läsa av samtiden. Det bästa av det goda helt enkelt.



 

3 kommentarer:

  1. Mycket trevligt inlägg, lättläst och medryckande. Jag håller med dig om vad du skriver, att det är två olika roller som kan komplettera varandra.

    /Eva Fritze

    SvaraRadera
  2. Hej! Vilken rolig ingång du valde, och som Eva skrev väldigt medryckande, genom att beskriva hur en 1800-talsmänniska skulle uppleva vårt informationssamhälle.
    Det finns, som du skriver,en mörk baksida med dessa sociala medier. Jag tror verkligen på det du skriver, att just förtroendet blir gammelmedias räddning!
    Tack för ett tänkvärt inlägg!
    /Sandra Modin

    SvaraRadera
  3. Ditt blogginlägg är mycket intressant och jag älskar exemplet med det brittiska bröllopet. Väldigt intressant! Samma sak gäller ensamrätten på information! Tack för läsningen!

    Hälsningar
    Annelie Eliasson

    SvaraRadera